PROJECT-STUDY - KANTOOR
( meer foto’s onder de tekst )
Voor deze study werd mij gevraagd een ontwerp te maken voor een jong, dynamische bedrijf met een duidelijke visie en productlijn gericht op een gezonde leefstijl en een hart voor de natuur. De nieuwe kantoorruimte moest plaats bieden aan een open werkstructuur. en een duidelijke verbinding maken met de visie en het motto van het bedrijf en zijn producten.
In mijn ontwerp stonden codeoorden als heath, lifeproof, organisch en biologisch centraal. Binnen de grote langgestrekte ruimte wilde ik een omgeving creëren, waarin een goede gezondheid, creativiteit en duurzaamheid centraal staan. Inspirerende ruimtes met voldoende mogelijkheden om met elkaar in gesprek te komen, in rust te werken en om te ontspannen, zodat nieuwe ideeën kunnen groeien en bloeien.
In het voorlopig ontwerp heb ik de kantoorruimte opgedeeld in een ruimte voor werken en een ruimte voor ontspanning. Om tijdens het werk makkelijk met elkaar in contact te zijn en komen, wilde ik dit graag in een open ruimte vormgeven. Uit onderzoek is het gevoel van een ‘eigen’ ruimte en privacy belangrijk. Daarom heb ik per afdeling maximaal vier bureaus samengevoegd en middelhoge scheidingswanden en een plantenborder geplaatst waardoor de afdeling gekaderd blijven, maar contact snel kan worden gemaakt. De glazen wanden in de kantoor- en vergaderruimtes zorgen voor het behoud van een open verbinding, maar geven ook door het plaatsen van voile gordijnen, de gelegenheid tot afzondering of privacy. De lage kastenwanden onder de ramen bieden naast voldoende bergruimte ook de mogelijk even bij een andere afdeling aan te sluiten of informeler met elkaar in gesprek te gaan.
Om inspiratie en ideeën te laten stromen, is het goed om ook even afstand te doen van de werkplek. De glazen pui met zicht op het water en de natuur heb ik daarom gekoppeld aan de ontspanningsruimte voor lunch, informeel contact en aanlandplek. Aan de lange verlengde keukentafel of op de bank kan iedereen hier op een zelf gekozen moment van genieten.
In de productlijn van het bedrijf staan o.a. sappen centraal. Door een keuze in de kleuren van deze producten te maken, vormde dit mijn pallet voor de inrichting. Groentinten zijn daarbij een basis, zoals ook in het logo en het belang van de natuur in de productlijnen. Daarnaast heb ik gekozen voor de paars-roze tinten van de groente en fruitdrinks: deze tinten staan voor zachtheid, rust, harmonie en creativiteit. Het vanille in de drinks combineert mooi met bruin, groen en paars. Het bruin heb ik vertaald naar het gebruik van hout, als natuurlijk materiaal. Je ziet dit terugkomen in de kastenwanden, de keuken en werkbladen. Ook het metalen systeemplafond heeft een houtfineer afwerking. Het vanille is de kleur op wanden, wat een zachte rustige basis geeft. Door het gebruik van plantenwanden komt de natuur letterlijk in kantoor. De plantenwanden geven sfeer, verbeteren de akoestiek en zorgen voor gezonde lucht. Op de vloer heb ik gekozen voor een natuurlijk product in de vorm van een siergrindvloer, waardoor het buitengevoel binnen komt. Het is duurzaam en praktisch in onderhoud. Door het creëren van ronde borders van flotex-tapijt ontstaat een mooie combinatie van zachte en harde materialen op de vloer en draagt het bij aan de ruisreductie. De paars, roze en groentinten komen terug in meubelstoffen, vloerkleden en verlichting. Ook hierin heb ik gekozen voor rondere en organische vormen, met akoestische werking.
Het gebruik van natuurlijke producten, recycling & duurzaamheid en eerlijke leveranciers kenmerken het bedrijf. In de keuze voor de materialen en meubilair heb ik dit terug laten komen door te kiezen voor leveranciers en ontwerpers als Markant, BuzziSpace, Forbo en HunterDouglas. Zij maken zich allen sterk voor de planeet en gelukkiger, gezonder werken. Ze leveren voortdurende inspanningen om milieuproblemen aan te pakken, productieprocessen te verbeteren, afval te minimaliseren en onderhoud te verminderen. Voor nieuwe concepten en producten wordt gewerkt met gerecyclede en recyclebare materialen, gekeurd hout, biologische materialen en lokaal talent.